Hoofdpijn veroorzaakt door triggerpunten.

Er bestaan heel veel verschillende vormen van hoofdpijn. Hoofdpijn kan ook veel verschillende oorzaken hebben. Vaak liggen spanningsvelden in spieren aan de bron van die ellende. Ik heb hier in praktijk toch al heel wat patiënten geholpen met langdurige en extreme hoofdpijn en migraine. Hieronder volgen de  meest voorkomende pijnpatronen van de spieren die hoofpijn kunnen veroorzaken, elk pijnpatroon is kenmerkend voor een bepaalde spier, maar men kan ook verschillende pijnpatronen samen hebben, met als gevolg barstende koppijn.

 

 

Trapezius of monnikskapspier.

De monnikskapsier of trapezius en spanningshoofdpijn gaan hand in hand. Deze spier heeft verschillende triggerpunten, die hebben elk hun kenmerkend pijnpatroon. Triggerpunt 1 ligt in de afdalende tak van de spier, en veroorzaakt een pijn die achteraan de nek opstijgt, naar de zijkant van het hoofd loopt tot aan de ooghoeken, het geeft ook pijn soms aan de wang en kan het gevoel geven dat de ooghoek trilt. Triggerpunt 2 en 3 geven pijn achteraan en onderaan de schedel, triggerpunt 3 geeft ook pijn bovenaan de schouder. Triggerpunt 4, 5, 6 en 7 geven pijn in de zone van het punt.

Triggerpunt 3 naast het schouderblad is erg belangrijk punt, dikwijls de sleutel tot het ontspannen van de spier in haar totaliteit.

 

 

 

Trapezius triggerpunt 1

Sternocleidomastoideus.

De spier met ingewikkelde naam heeft ook erg ingewikkelde pijnpatronen. Kenmerkend aan deze spier is dat ze niet alleen fysieke pijn geeft, zoals afgebeeld, maar dat ze ook evenwichtsstoornissen geeft (een valse Meuniére), draaiingen, wazig of dubbel zicht, zwarte blokjes of bolletjes die voor het oog zweven. Ze kan een rood of tranend oog veroorzaken. Ze kan gehoorstoornissen veroorzaken, zelfs gehoorverlies. Vaak onbehandeld en o zo belangrijk.

De Sternocleidomastoideus heeft twee takken, elke tak veroorzaakt typische pijn:

Hoofdpijn (eenzijdig), hoofdpijn vooraan op het hoofd aan beide zijden, oorpijn (in en/of achter oor), kaakhoekpijn, spanningshoofdpijn,migraine hoofdpijn.
Duizeligheid en vertigo: duizeligheid bij het tillen, het draaien of het kantelen van het hoofd, zoals  het snel achteruit kijken. Zeeziekte of wagenziekte zijn meestal een probleem. Snelle bewegingen van het hoofd kunnen flauwvallen en/of misselijkheid veroorzaken.
Gehoorstoornissen: doofheid of oorsuizen in één oor.
Gezichtsstoornissen: wazig en/of dubbel zicht, sterretjes zien en een dimmen van waargenomen lichtintensiteit.
Oogproblemen, zoals een hangend ooglid (ptosis), overmatig tranende ogen en/of roodheid van één of beide ogen.
Slikstoornissen: keelpijn en pijn bij het slikken
Atypische gezicht neuralgie: pijn in de wang, kaak, en de tempel regio’s.
Zweten aan één kant van het voorhoofd, boven het oog.
Pijnlijke nek: de SCM triggerpoints verwijzen niet naar nekpijn, maar men zal  vaak in de nek wrijven om pijn te verlichten.

Temporalis.

Ook wel eens de migrainespier genoemd. Deze spier ligt aan de zijkant van het hoofd, ze is een kauwspier die de mond helpt sluiten.  De wordt dikwijls over het hoofd gezien bij ‘spanningshoofdpijn’, maar als haar werking verstoord heeft geeft ze barstende hoofpijn aan één kant van het hoofd, druk en pijn boven het oog, pijn kan tot de tanden uitstralen. Ze wordt vaak geactiveerd na een val op of een stoot tegen het hoofd.

Occipitofrontalis.

Deze spier loopt als een kapje over de schedel van onderaan de schedel tot boven de ogen. Gaat vaak samen met de betrokkenheid van de Temporalis. geeft pijn of druk boven het oog en pijn onderaan de schedel.

Splenius Capitis en Cervicis.

Deze spieren worden, samen met de trapezius of monnikskapspier gelinkt aan spanningshoofdpijn.

 Semispinalis.

Deze spieren worden geassociëerd met spanningshoofdpijn.

Suboccipitaal.

Deze spier wordt geassocieerd met ellendige hoofdpijn.

Masseter.

Deze kauwspier kan oorpijn,oorsuizen,  tandpijn en pijn boven het oog veroorzaken.