Chronische en acute pijn en MPS : het Myofasciaal Pijn Syndroom

Heb je pijn of klachten en krijg je geen afdoend antwoord op jouw vraag wat de oorzaak kan zijn? Loop je van het kastje naar de muur?

Vaak is er een duidelijk aanwijsbare oorzaak van pijnlijke spieren en gewrichten: hernia’s, reuma, artrose (‘sleet’ van  gewrichten), artritis (gewrichtsontstekingen), verkalking…

Maar heb je reeds langer pijn en wordt er geen oorzaak gevonden? Misschien kan myofaciale  therapie  of triggerpunt therapie  je dan wel helpen.

Triggerpunten of Myofascial Triggerpoints (MTrP’s) zijn spierknopen die zich bevinden in de spieren (myo) en het spiervlies (fascia). Triggerpunten kunnen in iedere spier van het lichaam voorkomen. Deze spierknopen hebben de merkwaardige eigenschap dat ze een uniek en herkenbaar pijnpatroon veroorzaken. De term Triggerpoint werd in 1942 bedacht door dr. Janet Travel, zij ontdekte dat triggerpunten een belangrijke rol kunnen spelen bij zowel acute als chronische pijn.

Pijn veroorzaakt door triggerpunten wordt MPS: genoemd: het Myofasciaal Pijn Syndroom.
Myofasciale pijn is een veel voorkomende en behandelbare klacht.

Wereldwijd  wetenschappelijk onderzoek toont aan dat myofasciale triggerpunten een belangrijke rol spelen bij chronische en acute pijnklachten. Er wordt vaak een relatie gelegd tussen triggerpunten en diverse pijnklachten zoals hoofd,- schouder-, nek-, rug-, heup en liespijn, tenniselleboog, evenwichtsstoornissen…

 

 

www.painwhisperer.com Dr.Laura Perry

Dr. Janet Travell (1901-1997) en Dr.  Dave Simons hebben levenslang baanbrekend werk verricht in onderzoek naar MPS.

MYOFASCIAL PAIN AND DYSFUNCTION. THE TRIGGER POINT MANUAL, Volume 1, 1983.

MYOFASCIAL PAIN AND DYSFUNCTION. THE TRIGGER POINT MANUAL, Volume 2, 1992.

www.janettravellmd.com